Een onbegrijpelijke waarheid. Een van de zovelen, maar toch… dit is een hardnekkige. Alweer een enorme golfkartonnen doos met opvulmateriaal rond een minuscule internetbestelling. Tenminste… de doos staat niet in verhouding met hetgeen dat ik besteld heb: een Moleskine 12 maanden 2020 Pocket weekagenda. Serieus, ik kan het niet geloven! En dat gaat zo maar door… keer op keer, bij elke willekeurige online order.
Ik begrijp het, die uiterst vriendelijke kerel die wekelijks gehaast zijn bestelbus voor mijn kantoor neerpoeft, moet ook zijn brood verdienen. Hij is er bij gebaat wanneer hij telkens een steekwagen vol dozen door de straat mag duwen. Dat koopt hem jaarlijks zijn welverdiende vakantie, de kerstballen in de boom en zijn Happy Socks. Maar het grootste deel van hetgeen hij voortsleept is lucht! Natuurlijk, het is hem niet aan te rekenen. Hij is, net als iedereen, ook slechts een ingredient in de soep. Mocht er een “schuld” zijn dan is deze niet eenduidig in iemands schoenen te schuiven. Het zal eerder een product van onverschilligheid zijn. Maar jongensjongens… wij kunnen toch veel beter!
Terwijl de marktverdeling tussen off- en online winkels anno nu zowat gelijk is, lijkt de hele retail-branche, en dan vooral de merken die daar verhandeld worden, zich nog in een pre-internet-tijdperk te bevinden. Hoezo mikken we bij web-bestellingen een reguliere winkelverpakking in een grote extra verzenddoos!? Waarom, als ik Gillette Scheermesjes online bestel, krijg ik de reguliere offline retail verpakking tussen polystyreen schuimkorrels!? Waar is de internet-winkelverpakking?
Dus waar zijn de merken die nu eindelijk eens een webshop-packagingdesign gaan ontwikkelen. Gewoon een verpakking die zonder extra materiaal via reguliere brievenbuspost op het adres van de consument aankomt. Geen pakketdienst, geen onnodige “lege” vracht, geen overtollig extra verpakkingsmateriaal. Wél een extra marketingmoment én een signaal dat je als merk logisch nadenkt. Dat is altijd belangrijk… logisch nadenken… maar in een tijd als de onze is het onontbeerlijk. Je komt er als merk simpelweg niet meer mee weg om hierin visieloos te zijn. Een zuivere propositie straalt uit in alles wat je doet, ook in de wijze van hoe je jouw product verpakt.
Natuurlijk, je moet even bij de pinken zijn en bepalen welke producten wél of niet door een brievenbus passen. Maar je hoeft ook geen Einstein te zijn om te weten dat een 84 inch Ultra HD LED TV niet door een brievenbus past. En zelfs voor dergelijke grote items zijn verpakkingen te ontwikkelen die minder ruimte en materiaal innemen. Het is gewoon een kwestie van willen en doen. Het zou in kosten, als je het goed doet, géén cent meer kosten. Alles bij elkaar, over de gehele keten, zal het uiteindelijk op zoveel vlakken winst opleveren. Onder andere in de vorm van een goed verhaal.
Gelukkig zijn er enkelingen die zich daar bewust van zijn. Ze zijn dun gezaaid, maar toch, ze zijn er! Een partij als PostNL is al enkele jaren bezig met de Fashionpack. Een verpakking waarin jouw favoriete kledingstuk per brievenbuspost naar je toekomt en je dezelfde verpakking kunt gebruiken om deze te retourneren wanneer het niet naar wens is. Ook het Amsterdamse Into the Cycle heeft een verpakking die zowel off- als online ingezet kan worden. Er zullen er vast meer zijn, maar waarom is het geen standaard?
Waarschijnlijk is het geen standaard omdat de online retailers geen eisen stellen aan de verpakking. Merken worden er dus niet op aangesproken. Dat is vreemd, want het kan de online ondernemer veel opleveren wanneer hij een product gunstiger aan kan bieden door lagere verzendkosten. Daarnaast heeft niemand het over de online schapruimte, terwijl die wel bestaat. Het product moet immers ergens op een plank liggen voordat het bij jouw thuis gebruikt wordt. Binnen de offline retail zijn de kosten voor schapruimte zo extreem dat productontwikkelaars rekening houden met de vorm, de grote en de opmaak van het packaging design. Dat lijkt geheel niet aan de orde bij de online winkels. Dat is vreemd want daar is zoveel te winnen.
De gekkigheid wil dat ik nog niemand tegen ben gekomen die dit verhaal niet net zo vreemd vindt als ik. Maar in de waan van de dag gaan we er gewoon lekker mee door. We weten dat het niet verstandig is maar de gewoonte neemt de overhand. Dit maakt het een onbegrijpelijke waarheid, omdat het een waarheid is die niemand bewust kiest maar gewoon is.
En dat moet anders. Ja, veel dingen zullen altijd anders moeten, maar deze is wel héél gemakkelijk in te tikken. Vergeet “lastig”, denk “lastig dus mogelijk!”. Maak van zoiets logisch gewoon een begrijpelijke realiteit. Want webshops gaan niet weg, het is niet tijdelijk… het is een branche van gewicht en daar moeten op maat gesneden oplossingen voor komen.
Nieuwsgierig naar onze packaging design innovaties? Check ze hier.
Mvrgr. Reynhard Faber, Eigenaar Reynhard Ontwerp & Communicatie
jij ook meer begrijpelijke? vind het hier
Kom langs, mail of bel met +31(0)24 420 06 44