Productvanhetjaar2015!

4december2015

Misschien zie ik dingen die er niet zijn… ben ik blind voor de zaken die er wél zijn… of zie ik het niet zoáls ’t allemaal werkelijk is… en misschien geef ik ook teveel weg in deze blogpost… Maar dat kan mij niet zoveel schelen. Nu we langzaam de laatste schreden van t jaar zetten, is het goed te bepalen welke indruk de verstreken tijd achterlaat. Zeker op een prachtig moment als dit, waar de Sint vertrekt en Eind tweeduizendvijftien in zicht is. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is kan goede voornemens maken.

Maar gaan alle deugnieten, die de laatste maanden van het jaar naar voren kwamen, dat ook werkelijk doen: goede voornemens maken? Gaat een Martin Winterkorn, nu hij met de hazenwind bij Volkswagen vertrokken is, zijn leven echt anders invullen? Hij had beter kunnen blijven om de bende op te ruimen die zijn Sjoemelsoftware daar achterliet. Dan was hij de man geworden die hij altijd had willen zijn. Maar nee, zoals bij veel hoge functies de laatste jaren, wordt de post snel verlaten wanneer gedaan moet worden waarvoor men is aangenomen. En zou iemand ter wereld nou écht geloven dat hij er niets van af wist? Wel is de term Sjoemelsoftware, tijdens het Congres van Onze Taal,  als woord van het jaar 2015 verkozen. Dat heeft hij dan mooi bereikt.

Hop.. ook een paar liegbeesten van eigen bodem: Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu lichte de Tweede Kamer onjuist en onvolledig in over financiële problemen bij ProRail en de Fyra. Uiteindelijk heeft ze ’t veld moeten ruimen.
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bezigde een zelfde moraal door niet de waarheid te vertellen over een in de krant geplaatste foto van Volkert van der Graaf.

In Entertainment en Sport-land gelijksoortige scenarios: Het DJ-duo Dimitri Vegas en Like Mike, dat in oktober tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) de prijs ‘Beste DJ ter wereld’ won, zou de overwinning ‘gekocht’ hebben.

En hoe zat dat ook alweer met Sepp Blatter en het hele FIFA corruptieschandaal? Dan blijkt de Zwitser ook nog het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland op een dubieuze manier verkregen te hebben. Namelijk door ‘m zelf aan te vragen. Hoe megalomaan kan een narcist worden?

Oja… dan kickbokser Badr Hari. Hij brengt het liegen naar een heel ander level. Hij jokt zelfs tegen zijn eigen advocaat, mr. Bénédicte Ficq, over aanwezigheid bij een kickboxshow in Marrakech. Deze was daar gelukkig snel klaar mee en liet de belhamel vallen.

Hupsakee! Allemaal in de zak naar Spanje!

Maar om het nog gekker te maken: de Hongaarse cameravrouw Petra László. Deze vond het allemaal nog geen drama genoeg en tackelde de Syrische vluchteling Son Osama Abdul Mohsen en diens zoontje voor een beter shot. Tja, overleef je de Middellandse zee, wordt je pootje gehaald door een filmcrew omdat deze van mening is dat de waarheid niet voldoet aan het “ideaalbeeld” van de vluchtende Mensch.

En dan hebben we het niet eens over Facebook waar de wereld bestaat uit “alleen maar gelukkige mensen” of energielabels op elektrische toestellen waarvan er zes op de tien niet betrouwbaar zijn. Een Plusje meer kost u zo 200 euro. De lijst wordt alleen maar langer en langer…

En waarom…al dat ge-jokkebrok? Om een wereld te veinzen zoals we ‘m graag zien? Kun je dan niet beter je stinkende best doen om de wereld werkelijk zo te maken zoals je ideaal ’t voorschrijft. De waarheid is buigbaar, ik weet het. Maar liegen heeft niets met het flexibele karakter van “echtheid” te maken.

Daarom benoem ik de Jokkebrok als product van het jaar 2015! En dat geeft een ontwerp-, reclamebureau of hoe je het ook wilt noemen, weer input voor een brilliant product concept. Jokkebrokken: krokante havervlokken voor een frisse start van de dag en met een vernieuwde receptuur voor extra bijsmaak!

Ja… ik geef hier teveel weg. Maar Quaker, Kellogg’s of andere topmerken in de ontbijt industrie kunnen bellen voor een afspraak. Mocht iemand het concept jatten dan wordt de lijst hierboven alleen maar omvangrijker. Iemand een idee wat het Product van het jaar 2016 dan zal worden?

Mvrgr. Reynhard Faber, Eigenaar Reynhard Ontwerp & Communicatie

een inspirerend gesprek over jouw product? laat het weten

Kom langs, mail of bel met +31(0)24 420 06 44

Service
Blog-overzicht